Home / πασχαλινες συνταγες / Εύκολα ψωμάκια λαγουδάκια

Εύκολα ψωμάκια λαγουδάκια

Συστατικά

  • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι «Χωριάτικο» ή «Φαρίνα» ή ανάμικτο, + λίγο επιπλέον,
  • ½ κουταλάκι κοπανισμένο μαχλέπι (μέχλεπι),
  • ½ κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα,
  • 1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά,
  • 1 κουταλιά ζάχαρη,
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
  • 1/4 φλ. νερό + 1 κουταλιά επιπλέον (αν χρειαστεί),
  • 1 φλ. σάουαρ κριμ (Sour Cream),
  • 2 κοφτές κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο,
  • 1 αβγό

Βήματα

  •  Βήμα 1

    Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη σάουαρ κριμ και το βούτυρο και τα ζεσταίνετε χωρίς να τα αφήσετε να κοχλάσουν, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Το μίγμα πρέπει να είναι χλιαρό και να το αντέχετε όταν βάζετε μέσα το δάχτυλό σας.

  •  Βήμα 2

    Αδειάζετε στο μίγμα των υγρών στο μπολ με το αλεύρι, τα ανακατεύετε, προσθέτετε το αβγό και χτυπάτε τη ζύμη με το μίξερ, με τους γάντζους  ζυμώματος, μέχρι να γίνει λείο και ζυμάρι για 5 περίπου λεπτά. Αν το ζυμάρι κολλά πολύ, τότε προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι (1 κουταλιά), αν είναι πολύ σκληρό, προσθέτετε 1 κουταλιά νερό.

  •  Βήμα 3

    Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 2 περίπου ώρες, μέχρι να φουσκώσει καλά και όταν την πιέζετε με το δάχτυλο, το αποτύπωμα να μη σβήνει. Ντύνετε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα. Χτυπάτε το ζυμάρι με τη γροθιά σας να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνετε για 1-2 λεπτά πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Το κόβετε σε 16 κομμάτια και πλάθετε μικρά μπαλάκια. Τους δίνετε λίγο οβάλ σχήμα (σαν αβγό) και τα απλώνετε πάνω στο ταψί.

  •  Βήμα 4

    Με ένα ψαλίδι, κόβετε τα αφτιά τους (δες φωτό) και ύστερα στρογγυλεύετε τις μύτες τους. Τα αφήνετε να φουσκώσουν για 45 περίπου λεπτά και ύστερα πιέζετε τα αφτάκια απαλά προς τα πίσω και κάνετε τις τρυπίτσες για τα μάτια (με το πίσω μέρος από ένα σουβλάκι/καλαμάκι π.χ.). Αν θέλετε, βάζετε σπόρους πιπεριού στα «μάτια». Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C χωρίς αέρα και ψήνετε τα ψωμάκια-λαγουδάκια για 10-15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

     

  • πηγη

Check Also

κερασόπιτα

Υλικά  Για τη ζύμη 300 γρ. αλεύρι 200 γρ. βούτυρο 50 γρ. ζάχαρη 1 πρέζα …

Αφήστε μια απάντηση