Home / Συνταγές / Πίτες / ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΡΑΣΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΡΑΣΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

ΠΡΑΣΣΟΠΙΤΑ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΉ ΜΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΑ ΓΙΑΓΙΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ ΠΡΙΝ 10 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ..
Τώρα δε βρίσκεται στη ζωή….!!!! ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ.
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

12-14 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μια χούφτα τραχανά
3 αυγά
400 γρ, φέτα σκληρή βαρελίσια
ανθό αλατιού, ελαιόλαδο

Βέβαια υπάρχει και το μυστικό της γιαγιάς. Μαζί με τα πράσα έβαζε και λίγες ρίζες (όχι παραπάνω) από κάποιο από τα χόρτα του κήπου της. όπως τσουκνίδες , παπαρούνες, λάπατα.

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
: Μια κούπα χλιαρό νερό, αλάτι, ελαιόλαδο για τα φύλλα , όχι πολύ, 1 σφηνάκι τσίπουρο αλεύρι όσο πάρει βιτάμ για το άλειμμα

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το αλεύρι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι για να κάνουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη να μην κολλάει στα χέρια μας .
Τη χωρίζουμε σε τέσσερες μπάλες.
Θα χρειαστούμε περίπου μισό πακέτο βιτάμ.
Το λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα τηγάνι.
Άνοίγουμε ένα – ένα τα φύλλα με τον πλάστη.
Αλείφουμε με το λιωμένο βιτάμ την επιφάνεια του κάθε ένα φύλλου.. Διπλώνουμε μετά το φύλλο σαν μαντιλάκι και αλέιφουμε πάλι με λιωμένο βιτάμ. Διπλώνουμε και πάλι και αλείφουμε με λιωμένο βιτάμ…μέχρι να φτάσουμε σε ένα μικρό τετράγωνο μαντιλάκι. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3- 4 ώρες
Η διαδικασία αυτή είναι η διαδικασία της εύκολης σπιτικής σφολιάτας
Καλό είναι να γίνει από την προηγούμενη μέρα

Περισσότερα για τη σπιτική σφολιάτα

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Για να ετοιμάσουμε τα πράσα μας, αφαιρούμε την παχιά κορυφή τους και κόβουμε το μακρύ κάτω άκρο της ρίζας τους .
Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, κουνάμε τα κοτσάνια απαλά για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα από τα χώματα και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε.
. Κατόπιν τα κόβουμε σε ροδέλες και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε και 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε μέσα στα κομμένα πράσα
Τα ραντίζουμε με λίγο νερό και χοντρό αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους Αφαιρούμε τα υγρά τους αν είναι πολλά, και προσθέτουμε ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο λίγο άνηθο και ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ξανατρίβουμε για λίγο.

Προσθέτουμε τη φέτα, τον τραχανά, και τα αυγά και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά. Έτοιμη η γέμιση.!!!!!

Ανοίγουμε τα φύλλα μας στρώνουμε δυο φύλλα στο ταψί μας , τα λαδώνουμε ελαφρά ,βάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος. (δεν χρειάζεται πολύ λάδι γιατί έχει και το φύλλο μας το βούτυρο)

Βάζουμε τα τ υπόλοιπα 2 φύλλα πάνω από τη γέμιση ελαφρά λαδωμένα. Χαράζουμε τη πίτα μας ( δε χρειάζεται να φτάσει το μαχαίρι μας μέχρι κάτω),τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι και την ψήνουμε στις αντιστάσεις για μια ώρα τους 200 βαθμούς C.Η πίτα μας καλό είναι να την ψήσουμε σε σινί!!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

 

 

πηγη

Check Also

νηστίσιμα ροξάκια με σφολιάτα

Υλικά 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού …

Αφήστε μια απάντηση